El nou retail: altres temps, altres conceptes


Les botigues físiques suposen el 90% de les vendes del retail, mentre que el 10% restant correspon a la venda online.

Així és. Sense secret. El 90% de les vendes actuals s’efectuen en botigues físiques, tot i que pot semblar que no sigui així. La sorprenent dada de que el 10% de les vendes es facin via online segueix donant esperances al retail i al comerç de proximitat.

 

Ara bé, a Urbinium som conscients que cada dia ens arriben desenes de nous conceptes de retail, i és que el comerç i el sector evoluciona i hem d’estar al dia dels avenços que es produeixen. És per això que en aquest article hem volgut reunir els quatre termes més significatius i establir una definició per a cada un d’ells.

 

Hem sentit a parlar molts cops dels brick and mortar per a referir-nos al comerç de tota la vida. Després vam incorporar el brick and click quan volíem parlar d’aquelles botigues noves que venien tant online com offline. I amb aquests dos conceptes han arribat tendències com el webrooming, el showrooming o el click and collect. Tots i cada un d’aquests anglicismes ha generat nous termes comercials. Però, quins són? Què signifiquen realment?

 

MULTICANALITAT

Es refereix, principalment, a la presència d’una marca en diversos canals, independentment de com el consumidor interactuï amb ells. Posant un exemple molt senzill: una botiga online de rellotges pot anunciar-se o tenir presència a les xarxes socials, pot comptar amb una botiga online i, a més, disposa de la seva pròpia botiga física.

 

OMNICANALITAT

És molt similar a l’anterior, doncs un negoci omnicanal està present en diversos canals. La diferència està en què aquests canals estan molt vinculats els uns amb els altres perquè es conceben amb la finalitat d’oferir una millor experiència de compra.

Reprenem l’exemple anterior. L’usuari coneix la botiga de rellotges perquè la té a prop de casa i un dia descobreix la seva pàgina web. En ella s’hi pot registrar i crear una llista de desitjos amb els seus rellotges preferits. Quan arribi una data important, li arribarà una notificació al mòbil, fins i tot al correu electrònic, i llavors podrà comprar el rellotge a través de la pàgina web o acostant-se a la botiga per veure’l en directe.

Aquest seria un bon exemple per veure com els diferents canals i el comerç online i offline s’integren per a oferir una millor experiència de compra.

 

CROSS CHANNEL

Com el seu propi nom indica, es refereix a experiències que aprofiten els beneficis dels diferents canals. Seguint amb l’exemple dels rellotges: la rellotgeria compra un espai en una revista per fer un anunci. En aquest anunci publica un codi dirigit a una pàgina web especial per a aprofitar una promoció que han fet coincidint amb les dates de Nadal i, a l’hora d’introduir-lo, et donen un premi o entres en el sorteig si et registres.

 

UNIFIED CHANNEL

Aquest nou concepte ja us avancem que l’escoltareu molt en el futur del retail. És la punta de l’iceberg de l’omnicanalitat, ja que est tracta d’unificar tots els canals i integrar tots els processos online i offline per a optimitzar els recursos i beneficiar al consumidor en la seva experiència de compra.

 

A Urbinium creiem que conèixer els nous conceptes en retail serà de gran ajuda a l’hora de preparar el nostre comerç per al futur i poder familiaritzar-nos amb aquests termes innovadors en evolució constant i continuada.