Un plaer americà que provoca felicitat a cada mossegada


Les berlines de rebosteria, també conegudes com a dones en alguns llocs, són una delícia que conquista els cors i paladars de milions de llaminers i llamineres d’arreu del món. La seva història és rica i plena de sabors temptadors que s’han transmès al llarg de les generacions i que ara arriben a Girona de la mà de Cobs & Tops. La jove franquícia catalana ha obert establiment al carrer Bonaventura Carreras i Peralta, 2, al costat de la pujada de Sant Domènec. Des d’Urbinium hem acompanyat els emprenedors per cercar l’emplaçament més adequat des d’on portar una mica de dolça felicitat a la ciutat. Gràcies a l’assessorament d’Urbinium, Cobs & Tops ha pogut obrir un local al bell mig del barri vell de Girona amb molt bona visibilitat i un elevat índex de trànsit de persones, tant en temporada alta com durant la resta de l’any.

Interior botiga

 

És sorprenent descobrir com la història de les berlines es remunta a l’antiga Roma, on es preparaven dolços similars als que ara venen els rebosters de Cobs & Tops, però sense tanta màgia ensucrada. No obstant això, la versió moderna que coneixem avui dia i que diàriament preparen i venen a la botiga de Girona, té les seves arrels a l’Europa del segle XIX. La llegenda més estesa i acceptada atribueix la creació de les berlines a una dama anomenada Anna, esposa del pastisser alemany Adolf Levitt. Segons la història, Anna estava tan cansada de la monotonia dels pastissos habituals que va decidir crear una massa especial i rodona que fos diferent i saborosa. Aquesta massa es fregia en oli calent i s’empolvorava amb sucre. D’aquesta forma van néixer les primeres berlines modernes.

Tradició americana

No obstant això, la popularització d’aquest dolç es va deure en gran part als immigrants alemanys que van arribar als Estats Units durant el 1800. A mitjan segle XIX, els forners alemanys van començar a vendre les seves berlines als carrers de Nova York, i ràpidament van guanyar seguidors, adeptes incondicionals. Les berlines es van fer populars en tot el país durant la Primera Guerra Mundial, quan les organitzacions caritatives les enviaven a les tropes estatunidenques a Europa. Així, avui dia és difícil deslligar la imatge d’un policia de Nova York sense la tan estimada caixa de berlines (generalment de color rosa) de la qual l’histriònic personatge de ficció, Homer Simpson, ha estat un dels principals valedors.

Avui dia, les berlines s’han convertit en un aliment icònic en moltes cultures. La seva versatilitat els permet ser farcides amb una àmplia varietat d’ingredients, com a melmelada, crema de xocolata, crema de vainilla i més. També es poden cobrir de xocolata, empolvorar amb sucre glas o fins i tot decorar amb diferents toppings creatius. I sobre com fer-ho, a Cobs & Tops en saben molt. A la seva botiga de Girona podràs tastar els clàssics de xocolata o crema, però també podràs descobrir la fusió entre la cuina catalana i la pastisseria alemanya tastant les fabuloses berlines de crema catalana o de xuixo de Girona. A més també trobaràs berlines amb farcits de fruita i cobertura de xocolata negra que faran les delícies dels més llépols que, això no obstant, volen mantenir una dieta vegana.

National Donut Day

Les berlines no sols són un plaer per al paladar, sinó que també s’han convertit en un símbol d’indulgència i celebració. Són una part fonamental de les celebracions de carnestoltes en molts llocs del món, i als Estats Units, en concret, el Dia Nacional de la Berlina (National Donut Day, 07/07) és una ocasió per a gaudir d’aquestes delícies, sempre amb decoracions especials i creatives. En resum, la història de les berlines de rebosteria és un viatge dolç i fascinant a través del temps i les cultures. Des dels seus modestos orígens a Alemanya, fins al seu estatus actual com un clàssic de la rebosteria a escala mundial, les berlines han demostrat que la passió pel dolç és una constant en la història de la humanitat, un vincle que uneix a les persones de totes les edats i orígens en el seu amor per aquesta menja tan atractiva.

Finalment, caldria recomanar que per donar-se el plaer (sense culpa) de menjar una de les fantàstiques berlines de crema catalana de Cobs & Tops és necessari mantenir sempre un estil de vida saludable, fer activitat física de forma regular i menjar de forma sana de forma habitual. Si ja ho fas, no ho dubtis, Cobs & Tops pot ser el teu proper plaer llaminer preferit.

TAMBÉ T'AGRADARÀ

Banner Publicitario

Girona fa olor de (Syra) Coffee

La franquícia de cafè d'especialitat obre en ple cor del barri vell

Digitalitzant els comerços de proximitat

Una bona estratègia de presència digital pot multiplicar el tràfic presencial a la botiga

Sabies que el patinet elèctric és un mitjà de transport centenari?

Arriba a Girona Sabway, botiga i taller de patinets elèctrics de referència per als amants d'aquest mitjà de transport

La nova perruqueria de Noon44, es diu Tukka!

La Dolors Pascual estrena nova perruqueria al carrer Emili Grahit 25. Així és com a quedat el seu nou local!

Hostal La Marina: Un retall de la història de Platja d’Aro

La família Balmaña ven l'establiment després de més de 60 anys de gerència per a garantir la seva renovació

Més de 10M€ en operacions immobiliàries

Les operacions immobilàries assessorades per URBINIUM aquest 2022 ja han superat els 10M€.

La nova i espectacular perruqueria d’Alba Bosch Hair Studio

L'Alba Bosch trasllada el seu establiment, abans 'Posa't Guapa Girona', i transforma per complet un antic magatzem en la seva espectacular nova perruqueria.

L’augment del Turisme a Girona, en xifres.

Durant els dos primers trimestres del 2022, el Turisme al territorí gironí ha viscut una remuntada després de la pandèmia.

La generació Z prefereix comprar a botigues físiques

Les compres en línia no han aconseguit superar a les físiques i el futur apunta cap a una comerç "phygital"

5 motius per donar suport a les botigues físiques

Un estudi recent conclou que més del 80% dels clients prefereixen comprar a botigues físiques abans que a Internet. Per què?