El sector de comerç detallista continua demostrant la seva fortalesa i encadena el seu 27è mes consecutiu sumant taxes de creixement positives pel que fa a la creació d’ocupació. A Catalunya, el creixement de llocs de treball que ha generat el comerç retail fins al juliol ha estat del 4,9% interanual. En el conjunt de l’Estat espanyol, l’ocupació que ha generat el comerç retail suma una alça interanual de l’1,9%, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Aquesta resiliència del sector del comerç detallista posa de manifest la seva adaptabilitat a un context econòmic en constant evolució. De fet, les vendes del sector retail han experimentat un augment del 7,7% en comparació amb el mateix període de l’any anterior.
Tanmateix, les vendes del comerç retail encadenen ja 8 mesos consecutius de creixement, consolidant la forta tendència a l’alça del sector. Però no només la mitjana de creixement és positiva, sinó que el creixement s’ha donat en tots els subsectors del comerç retail. Per exemple, les vendes en el sector de béns personals han crescut un 16,9% i en el mercat dels productes d’alimentació un 2,8%, en comparació interanual. Aquest creixement reflecteix la diversificació de les preferències del consumidor i una creixent confiança en l’economia en general.
Del total d’empreses que representen el comerç detallista, les que més van aportar al creixement de l’ocupació van ser les petites cadenes, que van incrementar la seva contractació un 6,2%. En el sector més detallista, tot i la davallada del darrer mes, en termes interanuals continua la tendència positiva sumant un 1,9% el juliol.
Aquestes dades són encara més rellevants i posen més en valor l’aportació del sector retail a la societat quan, segons el Ministeri de Treball, Catalunya va registrar un increment de l’atur registrat l’agost de 7516 persones que busquen feina en relació amb el juliol (+2,27%). Tot i aquest augment, el nombre total de desocupats a Catalunya és el més baix en aquest període des del 2008, mentre que si es compara amb l’agost de 2022, suposen 12.073 aturats menys, un -3,44%.
Per Urbinium donar suport al comerç local ha estat sempre una decisió estratègica que va més enllà dels resultats econòmics propis. Per un costat, el comerç de proximitat fomenta l’economia local. En comprar als comerços locals, els diners dels ciutadans es reinverteixen a la mateixa comunitat. Els petits negocis tenen una tendència a comprar productes i serveis locals, creant així un cicle virtuós que beneficia a tothom. Això pot generar llocs de treball, com de fet està fent, i estimula l’activitat econòmica en l’àmbit local.
Tanmateix, el comerç local fomenta la diversitat i l’originalitat. Els comerços locals sovint ofereixen productes únics i serveis personalitzats que no es troben en les grans cadenes comercials. Donar suport als negocis locals ajuda a preservar la diversitat cultural i la singularitat de la comunitat on porten a terme la seva activitat, ja que molts d’aquests negocis s’esforcen per oferir opcions diferents i innovadores.
I finalment, però no menys important, redueix l’impacte ambiental. En comprar en comerços locals, es redueix la necessitat de viatjar llargues distàncies per adquirir productes. Això pot disminuir la contaminació de l’aire i reduir l’ús de combustibles fòssils. A més, molts comerços locals tenen una millor gestió dels residus i una menor empremta de carboni que les grans empreses, la qual cosa ajuda a protegir el medi ambient.
Per Urbinium, donar suport al comerç local és una manera efectiva d’estimular l’economia local, preservar la cultura i la diversitat de la comunitat i reduir l’impacte ambiental alineant la nostra activitat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU.
El comerç high street està vivint un moment dolç a l’Estat. La taxa de disponibilitat mitjana en els principals carrers comercials del país ha tornat a nivells prepandèmia, situant-se en el 6,5% després d’haver superat el 10% després de 2020. No obstant això, el preu mitjà del lloguer encara no ha recuperat els nivells anteriors a la COVID-19.
En aquest segment concret destaquen el sector de la moda, que presenta menys botigues, però més selectives, i el sector de la restauració qualificada, que es consolida i atreu grups internacionals. De la mateixa manera, la nova cultura healthy està creant nous conceptes que permeten incrementar el tiquet mitjà. Per la seva banda, el retail de luxe prioritza establir-se en ubicacions prime i s’està observant l’arribada de noves marques.
Altres tendències que s’observen en el retail high street són l’aposta per la sostenibilitat, que se situa en el centre de les estratègies dels grans operadors. L’ecommerce, pel seu costat, avança a menor ritme que en els últims mesos, i s’integra com a suport dins de les estratègies d’omnicanalitat de les marques. De fet, el 26% de les vendes en línia recauen a la botiga física, segons explica la consultora Savills en el seu blog.
Finalment, cal destacar que els inversors privats estan incrementant el seu interès pels locals comercials i les superfícies mitjanes.