Els experts en urbanisme estan d’acord en afirmar que una ciutat saludable i sostenible és aquella on prima el benestar social i ambiental; aquella, on les relacions humanes, són l’eix que sustenta el dia a dia dels ciutadans que l’estructuren. Una ciutat, on el comerç local juga un paper important. Tant, que l’ONU el considera peça clau per assolir alguns dels objectius de sostenibilitat i medi ambient de l’Agenda 2030.
A Girona és habitual sentir expressions com: “volem més carrils bici”, “més zones verdes a la ciutat” o “més comerç local”. Però el que moltes vegades se’ns oblida és que, en realitat, és responsabilitat nostra modelar la ciutat. No hi haurà més carrils bici si no generem més demanda, però sobretot, el comerç local no podrà continuar creixent sense uns clients que s’acostin diàriament a gaudir dels seus productes i serveis de proximitat.
Som nosaltres qui donem vida a la fruiteria de la cantonada, a la carnisseria del costat de casa o a la floristeria del centre. Molts són els exemples de comerços que han hagut d’abaixar les persianes ofegats per la gran distribució. Que puguin conviure-hi amb normalitat és a les nostres mans. Són les nostres decisions de compra les que defineixen el model de ciutat on volem viure.
Segons defensa l’ONU, el comerç local és clau per millorar l’estil de vida dels nostres municipis: fa més amables els carrers, aporta seguretat, enllumenat, mobilitat sostenible i relacions humanes perdurables. A URBINIUM sempre hem cregut que el comerç local i les seves relacions humanes i econòmiques han de ser la base del nostre projecte empresarial. Els vincles entre els petits comerços que assessorem i els gironins i gironines que els visiten forgen i arrelen l’estructura d’una ciutat saludable, sostenible i amable amb la societat. A més, la cadena de valor que es genera per cada nova obertura de local comercial provoca un impacte beneficiós a l’economia de la ciutat, així com a les relacions humanes i comercials de les PIMES i dels emprenedors.
A URBINIUM acompanyem al comerç local i estem alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que formen part de l’Agenda 2030 de l’ONU. El comerç de proximitat té una funció molt valuosa com a agent prescriptor. Els diferents sectors comercials que des de la nostra consultoria assessorem, poden contribuir a assolir els ODS, especialment en 9 dels seus 17 objectius.
Són centenars els gironins i gironines que cada dia visiten els comerços i botigues dels seus barris. El comerç de proximitat i les seves associacions poden divulgar i estendre la consciència i el compromís amb l’Agenda 2030 de la mà de 9 dels objectius que promouen una estructura social i ambiental més saludable.
El comerç i els serveis de proximitat de Girona, amb més de 25.000 llocs de treball derivats de PIMES, i vora de 8.000 autònoms; d’una banda, ancora la riquesa, els llocs de treball, la cohesió social i, d’altra, contribueix fiscalment i reforça les comunitats, els ecosistemes locals, el dinamisme econòmic i el territori.
L’evolució d’aquestes xifres també ens proporciona un gran indicador de la salut del comerç local a la nostra ciutat. Per exemple, els llocs de treball creats per PIMES han augmentat gairebé un 10% respecte al 2020 i, per la seva part, el nombre d’autònoms ha també crescut un 3%.
El futur del comerç que modela Girona és, doncs, a les nostres mans. De nosaltres, ciutadans, dependrà l’evolució positiva de les xifres en els pròxims anys. Des d’URBINIUM seguirem treballant per una ciutat social i ambientalment més sostenible i responsable, alineant les nostres accions amb els objectius de l’Agenda 2030 de l’ONU.