El comerç local com a impulsor dels ODS de l’ONU


Els experts en urbanisme estan d’acord en afirmar que una ciutat saludable i sostenible és aquella on prima el benestar social i ambiental; aquella, on les relacions humanes, són l’eix que sustenta el dia a dia dels ciutadans que l’estructuren. Una ciutat, on el comerç local juga un paper important. Tant, que l’ONU el considera peça clau per assolir alguns dels objectius de sostenibilitat i medi ambient de l’Agenda 2030.

A Girona és habitual sentir expressions com: “volem més carrils bici”, “més zones verdes a la ciutat” o “més comerç local”. Però el que moltes vegades se’ns oblida és que, en realitat, és responsabilitat nostra modelar la ciutat. No hi haurà més carrils bici si no generem més demanda, però sobretot, el comerç local no podrà continuar creixent sense uns clients que s’acostin diàriament a gaudir dels seus productes i serveis de proximitat.

 

A les nostres mans

Som nosaltres qui donem vida a la fruiteria de la cantonada, a la carnisseria del costat de casa o a la floristeria del centre. Molts són els exemples de comerços que han hagut d’abaixar les persianes ofegats per la gran distribució. Que puguin conviure-hi amb normalitat és a les nostres mans. Són les nostres decisions de compra les que defineixen el model de ciutat on volem viure.

 


Les nostres decisions de compra defineixen el model de ciutat on volem viure


 

Segons defensa l’ONU, el comerç local és clau per millorar l’estil de vida dels nostres municipis: fa més amables els carrers, aporta seguretat, enllumenat, mobilitat sostenible i relacions humanes perdurables. A URBINIUM sempre hem cregut que el comerç local i les seves relacions humanes i econòmiques han de ser la base del nostre projecte empresarial. Els vincles entre els petits comerços que assessorem i els gironins i gironines que els visiten forgen i arrelen l’estructura d’una ciutat saludable, sostenible i amable amb la societat. A més, la cadena de valor que es genera per cada nova obertura de local comercial provoca un impacte beneficiós a l’economia de la ciutat, així com a les relacions humanes i comercials de les PIMES i dels emprenedors.

 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU

A URBINIUM acompanyem al comerç local i estem alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que formen part de l’Agenda 2030 de l’ONU. El comerç de proximitat té una funció molt valuosa com a agent prescriptor. Els diferents sectors comercials que des de la nostra consultoria assessorem, poden contribuir a assolir els ODS, especialment en 9 dels seus 17 objectius.

ODS

Són centenars els gironins i gironines que cada dia visiten els comerços i botigues dels seus barris. El comerç de proximitat i les seves associacions poden divulgar i estendre la consciència i el compromís amb l’Agenda 2030 de la mà de 9 dels objectius que promouen una estructura social i ambiental més saludable.

El comerç i els serveis de proximitat de Girona, amb més de 25.000 llocs de treball derivats de PIMES, i vora de 8.000 autònoms; d’una banda, ancora la riquesa, els llocs de treball, la cohesió social i, d’altra, contribueix fiscalment i reforça les comunitats, els ecosistemes locals, el dinamisme econòmic i el territori.

 


El comerç de proximitat ocupa més de 25.000 persones i 8.000 autònoms a Girona


 

L’evolució d’aquestes xifres també ens proporciona un gran indicador de la salut del comerç local a la nostra ciutat. Per exemple, els llocs de treball creats per PIMES han augmentat gairebé un 10% respecte al 2020 i, per la seva part, el nombre d’autònoms ha també crescut un 3%.

El futur del comerç que modela Girona és, doncs, a les nostres mans. De nosaltres, ciutadans, dependrà l’evolució positiva de les xifres en els pròxims anys. Des d’URBINIUM seguirem treballant per una ciutat social i ambientalment més sostenible i responsable, alineant les nostres accions amb els objectius de l’Agenda 2030 de l’ONU.

TAMBÉ T'AGRADARÀ

Hostal La Marina: Un retall de la història de Platja d’Aro

La família Balmaña ven l'establiment després de més de 60 anys de gerència per a garantir la seva renovació

Las galetes “super chewy” de Guilty Cookies arriben a Girona

La franquícia obre botiga en la Rambla Llibertat on forneja diàriament el plaer culpable preferit dels EUA

Consells de seguretat per als comerços de proximitat

Les botigues locals sovint són vulnerables a diverses amenaces que poden afectar negativament la seva estabilitat financera

Àrnica posa la saviesa mil·lenària de l’herboristeria a l’abast de tothom

El comerç es defineix com un espai per a gent sana i vol oferir els millors productes naturals i teràpies alternatives al seu local del carrer Migdia, 9 de Girona

Mi&Co arriba a Girona!

La molt esperada firma barcelonesa Mi&Co, obre la seva primera botiga a Girona.

El lideratge femení suposa el 33,3% dels negocis assessorats per URBINIUM

Els negocis liderats per dones han crescut un 8% des de 2020. Així és com les emprenedores escalen posicions amb empenta!

“El millor entrepà d’autor, ara a Girona!”

Després de 70 anys d'història, Charito 1953 aterra a la Rambla de la Llibertat de Girona.

El futur eix cívic del carrer Barcelona que el transformarà en avinguda, una prioritat pel nou consistori de Girona

URBINIUM comercialitza una promoció d'obra nova a la zona que començarà a entregar-se a finals de 2025

L’exitosa Manicura24 escull Girona per obrir la seva primera botiga!

Després d'un gran èxit amb la seva botiga online, la marca gironina obre la seva primera botiga física a ple centre comercial de la ciutat. Així d'espectacular ha quedat el local:

“Escolta el batec del teu comerç”

La iniciativa de PIMEC té per objectiu reivindicar la singularitat i el valor afegit del comerç i la restauració local