Dins del dinàmic món del retail, la formació esdevé una eina fonamental per a assegurar l’èxit del negoci. Les empreses que aborden amb garanties els reptes actuals del sector no només se centren en el producte o la venda, sinó que també es dediquen a la formació contínua del seu personal. A continuació, et presentem les set palanques essencials per a una formació efectiva en el sector del retail:
Una formació efectiva en el sector del retail comença amb la comprensió de la importància de proporcionar una proposta de valor clara i concisa als clients. El personal ha de ser entrenat per comunicar els beneficis dels productes o serveis de manera simple i atractiva. Això implica coneixement detallat dels productes, una comprensió clara de les necessitats dels clients i la capacitat de respondre a les seves preguntes de manera eficient.
Per satisfer les expectatives dels clients, és essencial que el personal conegui profundament els compradors. A través de la formació, els empleats han d’aprendre com recopilar dades demogràfiques, hàbits de compra i preferències dels clients per personalitzar millor les interaccions. Aquest coneixement és una eina poderosa per a la presa de decisions informades.
A l’era digital, l’ús efectiu de la tecnologia és una habilitat crítica. La formació ha de cobrir la utilització de dispositius mòbils i aplicacions, tant com les habilitats bàsiques de vendre i interactuar cara a cara. Les tècniques de persuasió, la creació d’històries i la capacitat de generar emocions positives són competències claus per convertir els visitants en clients fidels.
En lloc de simples venedors, els empleats han de ser entrenats per ser assessors de confiança. Això implica una comprensió profunda dels productes i serveis que ofereix l’empresa. La formació ha de fomentar la capacitat d’entendre les necessitats dels clients i proporcionar-los solucions que realment els beneficiïn. La professionalitat i l’ètica són valors fonamentals en aquest àmbit.
Una part essencial de la formació en retail és la creació d’experiències memorables per als clients. Això implica una interacció positiva, un servei amable i l’ús de tecnologies com realitat augmentada o virtual per millorar l’experiència de compra. La formació ha de promoure l’engagement i la creació de connexions emocionals amb els clients.
La formació ha de fomentar la mentalitat de millora contínua en el servei personalitzat. El personal ha d’estar preparat per adaptar-se als canvis i respondre de manera eficaç a les peticions i feedback dels clients. La retroalimentació constant és una part integral de l’aprenentatge i la millora.
Finalment, la formació ha de destacar la importància de la rendibilitat en el negoci. El personal ha de comprendre la relació entre les seves accions i els resultats financers de l’empresa. La formació en gestió de finances i control de costos pot ajudar a millorar la rendibilitat global de l’empresa i, alhora, augmentar la satisfacció del client.
En resum, la formació en el sector del retail és una inversió essencial per a les empreses que desitgen prosperar en un entorn altament competitiu i canviant. Amb una atenció adequada a aquestes set palanques, les empreses poden estar millor preparades per satisfer les expectatives dels clients i mantenir-se a l’avantguarda de la transformació del retail.
Un dels sectors amb major impacte en el mercat, a causa de la seva diversitat i nombre de persones que hi treballen, és el sector Retail. El seu dinamisme i innovació cada vegada més tecnològica fa necessària una formació acord amb els darrers temps i necessitats del consumidor.
El sector del retail s’enfronta actualment a tres grans reptes. Per una banda, ha de gestionar bé l’impacte del nou entorn (post-COVID-19) en el retail, la seguretat i la permanència del negoci és la màxima prioritat. I això depèn d’entendre que el client és l’eix de l’empresa i no se’l pot defraudar.
També l’emergent i ràpida omnicanalitat suposa un punt clau a tenir en compte. Des d’ara mateix, la combinació d’esforços i sinergies comercials entre el món en línia i físic serà la clau per captar i retenir el públic.
Satisfer un nou comprador molt més informat i, per tant, més exigent, que no només busca un bon preu sinó també una experiència de compra plenament satisfactòria que vol partir d’un servei i atenció excel·lents.
Les empreses de retail han d’adaptar-se a aquest nou ecosistema on conflueixen les noves tecnologies, automatització, internet de les coses, xarxes socials, m-commerce, amb un nivell de servei i una impecable omnicanalitat.
Aquests nous reptes fan que les empreses hagin d’adaptar-se a un mercat on el canvi principal que s’està produint és l’orientació total al consumidor. La velocitat ens porta a una adaptació a aquest nou ecosistema on el coneixement i la formació són les claus de l’èxit.
Els empleats de retail són, de fet, els ambaixadors de la marca, els qui estan en contacte directe amb el comprador i són la imatge del sector retail, és per això que es fa molt necessari que estiguin formats i, sobretot, motivats. D’aquesta manera és molt important que desenvolupin les competències adequades (resiliència, compromís, atenció al client, automotivació, comunicació, creativitat, escolta activa, sociabilitat i treball en equip) que els ajudin a millorar i tenir un nivell més alt de professionalitat, la formació és la clau i la millor estratègia per a les empreses.